Project
Order and the Environment | Option Studio

Option Studio: Order and the Environment
Florian Idenberg and Sam Ghantous
Fall 2017

This project seeks to challenge the continuity of landscape and architecture. It argues for a space that distorts, obscures, deflects the existing landscape. The relationship between exterior and interior is blurred not for the sake of continuity but instead for the purpose of mediation.

The study began with a series of structural explorations that questioned the conventional wall to slab configuration. The T unit for example, has only one structural wall that supports the slab and  is aligned at the center. The idea of enclosure then becomes an interesting problem that involves several units and a lot of slippage and misalignment. The overall system is then tested against various types of circulation and spatial typologies.

The final museum sits on a sloped valley. Individual units of different scales adapt to the gentle slope of the landscape and are then stitched together. The curves of the mountains and valley and are in a way mediated and transformed into a fractured floorplate with steps and incremental height changes. A room, for example can have 2 or three height differences. The main components of the museum includes a research enter, archival storage, and gallery spaces. In this case, the researching and archiving of environmental art is also on display throughout the museum. The gallery space is like a large zigzagging open corridor in between the enclosed spaces of storage , classroom, research, office, and landscape. While the structural T is made of pre-cast concrete, the rest of the partition walls are made of frosted glass and polished alumumin.  

Overall, the combination of the structure and material attempts to produce an effect of  hinting, reflecting, and blurring the foreground and background, viewer and object, architecture and the environment. In a way, it asks the viewers to explore and decipher this other mediated environment that is related to but does not try to become or claim continuity with the larger landscape.