Project
Urban Linearity and Spatial Linearity | Core 2 Studio

Core 2 Studio: PUBLIC BODY-BUILDING - THE CONEY ISLAND YMCA
Mariana Ibanez, Jennifer Leung, and Christoph Kumpusch
Spring 2018

 

Coney Island is the assembly of human body, capital, structure, and system. The rides in silence during the winter and the low-income residential buildings with unknown residents are in Coney Island, but they are never exposed and lose their identity in certain climates and at certain times. Coney Island seems vulnerable to the climate and changing environment since everything established, created, and erected on the island, only focusing on single functions. In response to the observation, I investigated in the universality of fragmented, single-functioned and disintegrated spaces and voids. I accumulated volumes and simple elements and unified them with casting, coloring, and coating. These fabrication methods allowed me to further investigate the unoccupied spaces, gaps, voids, and solids. By designing the void and masses, I was able to design architecture as a climate or a tighten landscape by using the same set of architectural typologies in a linear layout.

The climate or the landscape suggests a highly calibrated space that sometimes maximizes or minimizes human movement and people’s engagement with the architecture. By arranging space in a linear setting, people’s need to negotiate the space and obstacles. The people visiting my Y will run, jump, climb, and rest on the series of spaces with water, light, and scenery. 

The notion of workout converts. The ability to go through the architecture within the carved and cut-out mass at different speeds and mode of engagement will provide fragmented but in a linear set of workouts to the user. The ceiling, apertures, slab, and the walls of inner pathway create new lines in the building. The first level inside the building which is provided for the public uses the space underneath the linear pathway. The space includes stationary spaces and rooms such as locker rooms, showers, and cafés. The ceiling of the linear path engages with the roof-scape and creates leisure-like speed where the public can walk, jog, and rest on. It becomes a viewing deck or garden that allows the users to engage with the urban fabric in a more open setting. The light channels that are designed to connect the three layers with the volume of light, to bring light inside to the building, to provide indicator within the linearity, and to provide sky to the public. People work at different speeds, with different amount of movement, making different gestures when they engage with the spatial linearity. The linearity also becomes urban linearity that allows to engage with the urban fabric.