4.154
Architecture Design Option Studio — sp borderline (Bucci)

Prerequisites: 
4.153
Required of: 
MArch students; optional for SMArchS/Urbanism students

design guidelines

a line to welcome, a circle to preserve and a point to view.

three pieces to represent three main goals for a 15 km thick southern border for Sao Paulo.

moving out, horizontally, as an archeological excavation

once immersed in the context of the city, it becomes clear that as far from downtown as close to the scene of its own origin. As if to move out were equivalent to going back in time. At the boundaries of Sao Paulo, the two founding elements of its constructive culture, valleys and bridges, are multiplied and emphasized.

the south border goes beyond

A vast lake, partially built, evokes a primordial relationship between city and water.

Guarany groups live and keep their culture alive in a few surrounding indigenous reservations.

A meteor crater, called Colonia, is clearly imprinted into the ground. Its crown, with a diameter of 3.6km, rises 120m above the center.

At the rim of the plateau, the ocean, a hidden component in the landscape of Sao Paolo, is suddenly unveiled 800m bellow.

design challenges

to welcome instead of segregating
social inequality deforms the physical support of a society [from an object to a city scale].

Even words have been deformed by prejudices. The word, Outskirt, for instance, is often influenced by prejudices to where the real name of a place tends to be masked by its superposition, as if any single neighborhood detached from downtown could be exactly the same as the others, as if it could be possible to cancel their own cultural identities.

To welcome is a first act with double meaning: it assumes the identity of a host and also the possibility of dialoguing with a visitor. Focus on a place and person historically neglected. To welcome is to overcome.

to preserve instead of destroying

produced millions of years ago [20-36] by the impact of a meteorite, the Crater of Colonia was discovered very recently by aerial photogrammetric survey and satellite images in the early 1960’s. Measuring 3.6km of diameter, its crown rises 120m above the plan of its center made by a 400m thick layer of sediments. Its name, Colonia, came from a historical German neighborhood, founded in 1829, located just northeast of the crater.

The area is protected by the State Heritage Departament [CONDEPHAAT], it is a Geological Heritage. The Crater is located in the districts of Parelheiros and Marsilac, which form 23% of the territory of Sao Paulo and just 1,25% of its population. In addition the area holds reservoirs and rivers that provide 30% of the water supply to the metropolitan region [30% of the water supply for 20 million people] of Sao Paulo.

Environmental implications are a critical aspect in that area, recognized as national parks and reservations [Borore-Colonia, law 14.162/2006; Capivari-Monos, law 13.136/2001; Ecoturism Point, law 15.953/2013; Sao Paulo Masterplan, law 16.050/14].

Finally the indigenous reservation, Barragem 26ha e Curucutu 26ha, located near the east side of the crater [degrees 94.223/87 and 94.222/87]. Farther south, there are Rio Branco 3,000ha and Aguapeú 4,000ha [decrees 94.224/87 and S/N 9/9/1998]. In each one of those four reservations, the population — respectively settled in the indigenous villages of Tenondé Porã, Krukutu, Rio Branco and Aguapeú — is growing.

Despite the geological evidence of such uniqueness and many institutional efforts in the area, the crater has been partially occupied. First by a catastrophic proposal that built a state prison in the middle of the crater, inaugurated in 1987. Somehow as a result of that governmental action, some illegal residential constructions developed surrounding it nowadays forming the neighborhood of Vargem Grande with a population of 40,000.

The objective of this studio responds to this second act through the exploration of an alternative for settling this population with relationships between construction and geography, buildings and the crater, that can preserve and at same time revere, as if to define its border also as protection. The guideline as a circle is obviously defined by the crown of the crater, but carefully detached in such a way that served water and sewage runs toward outside of the crater, which means not straight to the reservoir that provides water for 6 million people.

Being an alternative, it frees the studio of the task to solve the problem of an unacceptable settlement or of the pressure to define the destiny of 40,000 people living there.

It is a design research studio: architectural knowledge combined with an openness to be able learn from context and geomorphology to provide an environmentally acceptable alternative. A landscape thinking to provoke an architectural reaction.

to view instead of to blind

to view instead of to blind

Officially since 2013, after the Ecoturism law, it waits a proposal that fit its goes of preservation and environmental education. Although the trails going down to the shore are not allowed, several groups of people do it regularly with no facilities or infra-structure. In one year [2010-2011] 74 people were rescued while doing those trails from Marsilac to Itanhahem. Such situation suggests a clear proposal: a station at the rim of the plateau to receive and inform people before trekking; a few resting points strategically displayed along the trail; and one more station at the bottom of the trail. The first station, on the top, is clearly related to this studio.

Officially since 2013, after the Ecoturism law, it waits a proposal that fit its goes of preservation and environmental education. Although the trails going down to the shore are not allowed, several groups of people do it regularly with no facilities or infra-structure. In one year [2010-2011] 74 people were rescued while doing those trails from Marsilac to Itanhahem. Such situation suggests a clear proposal: a station at the rim of the plateau to receive and inform people before trekking; a few resting points strategically displayed along the trail; and one more station at the bottom of the trail. The first station, on the top, is clearly related to this studio.

It is a beautiful way to finish this journey, which started at the core of the city, moving out, horizontally, as an archeological excavation to find its founding elements, then finally going down Serra do Mar as we could see the city of Sao Paulo in a time before its existence.

After his movement, we could be able to design this thick south border able to welcome, to preserve and view with fresh eyes.