Project
Cebada's Market

Cebada’s Market in Madrid has a long history of being a market and public space. This project aims to make the former market become a place that brings nature to the city and uses nature as a trigger to gather people. The green space, daylight, natural ventilation, and transformative space are the main features in this project.

The project includes a market, a library, an auditorium, classrooms, exhibition space, housing for artists, a café, and a shop. By removing and retaining from the existing building, a sunken plaza, an atrium, and four towers are created. The dimensions of the new building correspond to the existing structure grid. Each tower has different materials and functions, and they act as the ventilation system, green space, circulation, and transformative public space. Curved paths between the towers are not only acting as circulation, but also engaging in the programs, such as the market and library. The voids between the towers and the paths allow daylight to go through from the top floors to the lower floors. When the visitors go through the building, they can feel the contrast between the curved new building and the existing linear structure.

The structure design aims to use the existing building and bring the daylight in. The upper part of the new building is hung from the existing roof structure, and the lower part of the building is supported by the existing columns. A gap filled with glazing between these two parts allows the daylight to go through.

The artists’ studio design is based on the rotating walls with different axes and the tracks on the floor. This design makes the space transformable and can be used as a multi-purpose space. According to the personality of the artists, different living spaces can be customized. As the wall rotates, the space formed between the walls changes from enclosed to open, from private to public. For example, the artists’ studio space can be changed to an exhibition space, which allows visitors to freely go around between the walls.

As a part of the ventilation system, the large tower which connects with the sunken plaza cools the interior space. In addition, the plants on each floor of the tower are planted by the local people, so the residents in the neighborhood could come to plant their vegetables and sell their own products in the open market space, which is in the center of the tower. This multi-functional tower is used as market, auditorium, playground, green space, and observation tower.

This project seeks to explore the correspondence and contrast between the new and the old, study the possibilities of transformative space, and propose a space for people to experience the city and nature.