Project
Intermediae | Strategies of Conciliation Option Studio

This is a proposal for an adaptive reuse building for Intermediae in the historic district of Madrid, Spain. The research for the proposal used collages to explore how different structural strategies could be reimagined, repurposed and reconfigured to invite new readings of existing buildings. The project was driven by a 1:1 joint, made up of three 2” x 4” timber studs, attached along the flat side at one end and the short side at the other. This joint has the capability to wrap forms, creating a self-supporting stacked structure, like a log house. The process of stacking this timber detail, as well as the structural and spatial qualities it created was the foundation for the project.

The first example of using this joint was for the artist studios, which are furniture-like structures for singular occupancy. The structure allows for additions to be slotted between the timber slats such as benches, shelves or hanging spaces for artists to attach/display their work and to allow for expansion and personalization of their pod.

The purpose of this research and building development, is to challenge the concept established by the artist studios, to see how the same structure could be applied beyond the furniture scale to the building scale.

By utilizing the existing concrete structure, the building proposal is elevated off the ground to open up the street level for a market and public space. The only element on the ground floor is a group of artist studios partially sunk into the ground as a sculpture for the city. Quarter scaled artist studios are scattered across the public plaza as flexible pieces of furniture that can act as benches and usable structures for the public’s imagination.

In this proposal the timber joint is the structure, the massing and the openings for natural daylight. The timber structure veils the existing building, creating an ethereal ghost-like effect of the original concrete structure and domes. The timber slats enabled a visual dialogue between interior spaces and the context of Madrid. Simultaneously, the structure dissects and alters the perception of the surroundings.